Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Δολοφονίες τρανς γυναικών στην Τουρκία και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τούρκικης Πρεσβείας στην Αθήνα.

Για απαράδεκτη συμπεριφορά κατηγορεί το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) τους υπαλλήλους της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να παραλάβουν και να πρωτοκολλήσουν επιστολή καταδίκης των επιθέσεων που δέχονται επανειλημμένα οι τρανς στην Τουρκία.
Πέντε δολοφονίες τρανς έχουν καταγραφεί τους τελευταίους επτά μήνες στην Τουρκία, οι τρεις τον Ιούλιο, όπου σημειώθηκε και η αυτοκτονία μιας τρανς, και τουλάχιστον άλλες πέντε βίαιες τρανσφοβικές επιθέσεις.
Το πρωί της Παρασκευής, μέλος του ΣΥΔ επισκέφτηκε την τουρκική πρεσβεία για να επιδώσει επιστολή αλληλεγγύης στην τρανς κοινότητα της Τουρκίας. «Δεν της επέτρεψαν να μπει, όμως ζήτησαν την επιστολή για να την παραδώσουν στον πρέσβη. Το μέλος μας ζήτησε αριθμό πρωτοκόλλου [...]. Μετά από περίπου είκοσι λεπτά επέστρεψε ο διπλωματικός υπάλληλος και επέστρεψε στο μέλος μας την επιστολή, δηλώνοντάς του ότι η επιστολή δεν γίνεται δεκτή. Η όλη συμπεριφορά δε των εκπροσώπων της πρεσβείας ήταν υποτιμητική και απαράδεκτη, όταν αντιλήφθηκαν αφενός μεν το περιεχόμενο της επιστολής, αφετέρου ότι είχαν απέναντί τους μια τρανς γυναίκα», αναφέρει ανακοίνωση του Σωματείου.
Η «Εφ.Συν.» ζήτησε χθες τη θέση της τουρκικής πρεσβείας για το περιστατικό, αλλά μέχρι το βράδυ δεν είχε υπάρξει απάντηση.
Το ΣΥΔ επισημαίνει την υποχρέωση της Τουρκίας, μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφιου μέλους της Ε.Ε., να τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς της συμβάσεις, που επιτάσσουν την προστασία της ζωής, της τιμής και της υπόληψης των τρανς. Ζητεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, «να ελεγχθεί το διπλωματικό σώμα της Τουρκίας για την αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά του, απέναντι σε αναγνωρισμένη από την ελληνική Πολιτεία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
© Πηγή: Efsyn.gr & gaygreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου