Powered By Blogger

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Απερίφραστη καταδίκη για τα επεισόδια στο «Χυτήριο».


Σκηνές απίστευτου φανατισμού διαδραματίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ έξω από το Θέατρο "Χυτήριο" στο Γκάζι, όπου ανεβαίνει η παράσταση «Corpus Christi», όταν βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την παράσταση. Για προσπάθεια λογοκρισίας κάνουν λόγο οι ηθοποιοί. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απελευθέρωση ενός ατόμου, που είχε συλληφθεί, από τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παπά, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία. Ερευνα για τα όσα συνέβησαν, ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ενώ ο  υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, με επιστολή του ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, να ενημερωθεί, εάν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας για τα επεισόδια και αν ναι, γιατί δεν παρενέβη.
Παράλληλα, ο κ. Ρουπακιώτης ζητεί από τον κ. Τέντε να αξιολογήσει εάν «συντρέχει περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της παράλειψης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, σε σχέση με την απελευθέρωση συγκεκριμένου άνδρα, την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις τον προσήγαγαν σε υπηρεσιακό λεωφορείο, από βουλευτή της Χρυσής Αυγής».
Ο κ. Τέντες διαβίβασε το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή.
Η Κυβέρνηση
Σε καταδίκη των επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το θέατρο «Χυτήριο» στην Ιερά Οδό προχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιστρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης».
«Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να γίνουν το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας-όπως αυτοί την εννοούν- και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη, με τις θέσεις τους, άποψη», δήλωσε ο κ. Τζαβάρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε αδράνεια στην κυβέρνηση διότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην ματαιωθεί για δεύτερη φορά η παράσταση, με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει και δικαστική απόφαση ότι το Corpus Christi δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουλης βλασφημίας.
«Αντ' αυτού, και καθώς ο κ. Δένδιας αποφάσισε χτες ότι το δεξιό είναι το φιλικότερο από τα άκρα που κατά τα άλλα αντιμάχεται, η Δικαιοσύνη κατέστη ανενεργή. Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί ώρες τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που βρέθηκαν χτες στο Θέατρο Χυτήριο σε ρόλο μπράβου, να βρίζουν χυδαία, να προπηλακίζουν, να επιτίθενται βίαια και να απειλούν, και ω του θαύματος, να καταφέρνουν εν τέλει τη ματαίωση της παράστασης και την "απελευθέρωση" συλληφθέντα στα έκτροπα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ
Σε απάντησή του το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:
«Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι ζει σε άλλη χώρα, παρότι διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προασπίσθηκε και θα συνεχίσει να προασπίζεται τη νομιμότητα και το δημοκρατικό μας πολίτευμα από τους ποικιλώνυμους εχθρούς του. Με την ευκαιρία διαμηνύουμε για μία ακόμη φορά σε κάθε άκρο ότι η Ελλάδα δεν είναι "ξέφραγο αμπέλι". Άλλωστε, αποτελεί κακόγουστο ανέκδοτο να επικαλείται τη νομιμότητα ένα κόμμα το οποίο συστηματικά επικροτεί την κατάλυσή της».

Τα υπόλοιπα κόμματα

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας.»
«Όποιος υπερασπίζεται ή ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει η σειρά του να γίνει και αυτός θύμα της φασιστικής πρακτικής των "ταγμάτων εφόδου" της Χρυσής Αυγής» τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
«Χθες βράδυ γίναμε μάρτυρες άλλης μίας οργανωμένης "οπερέτας" από τραμπούκους βουλευτές και μέλη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιτέθηκαν, επιπλέον, κατά θεατών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Το δικαίωμα των επιλογών και του αυτοπροσδιορισμού είναι μάλλον άγνωστο για τους Χρυσαυγίτες, οι οποίοι έχρισαν τους εαυτούς τους ακόμα και "κριτικούς θεάτρου"» επισημαίνει η νεολαία της ΔΗΜΑΡ.
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρεται: «Ο ναζιστικός θίασος μαζί με παραεκκλησιαστικούς κομπάρσους επιδιώκει να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στις καλλιτεχνικές παραγωγές, αποκαλύπτοντας τον συστημικό και βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής. Ο λαός πρέπει να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και να καταδικάσει το ναζιστικό τραμπουκισμό γιατί όπου κι αν εκδηλώνεται, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα θέατρα, στόχο έχει τα λαϊκά δικαιώματα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα».

«Είμαστε η χώρα που γέννησε το θέατρο, γέννησε τον πολιτισμό και πραγματικά δεν μπορεί να είναι προνόμιο μιας ολιγομελούς ομάδας ανθρώπων να καπηλεύονται τον εθνικό ύμνο και την χριστιανορθόδοξη πίστη» είπε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης Corpus Christi Λαέρτης Βασιλείου.
Tο θεατρικό έργο «Corpus Christi» του Τέρενς ΜακΝάλι, που παρουσιάζεται από τον σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου και την ομάδα ARTISAN στο Θέατρο Χυτήριο, επανεξετάζει και αναδημιουργεί την ιστορία του Ιησού και των δώδεκα μαθητών του. Παρουσιάζει τον Ιησού ως ηγέτη και τον Ιούδα να νιώθει ερωτική έλξη για εκείνον, ενώ ξετυλίγεται η ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση και η δοκιμασία της σχέσης τους. Τα πρόσωπα προσγειώνονται στο σήμερα και οι σχέσεις τους δοκιμάζονται από τον έρωτα, την αγάπη, την καριέρα και την προδοσία.
Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη εκ νέου η πρεμιέρα με τα καλλιτεχνικά σωματεία να πραγματοποιούν συγκέντρωση για την περιφρούρηση της παράστασης.
Πηγή:www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου